tisdag 15 januari 2013

Blåmes

Blåmes Parus caeruleus - vilket betyder, himmelsblå mes


Jag har valt Blåmes därför att dom är små och lätta att bygga en holk till. Dom är också lite fina och färgglada :) 
Blåmesen lever i Europa, i  löv och blandskog, med mycket ekar. Men finns också i parker och trädgårdar. Den lever också i några angränsade länder i Asien. Den finns inte på island och i norra Sverige, Norge & Finland.
Blåmesen äter puppor, larver & insekter. På vintern så äter den ofta från fågelbord där den äter talg, oljerika frön och bröd. Vintermaten är också frön från björk och rönnbär mm...
Båmesen är i största delen en stannfågel, altså att den inte flyttar. Den brukar flytta ungefär 80 kilometer i genomsnitt och det längsta en blåmes har flyttat 1500 km. Det är oftare honorna som flyttar. Blåmesar brukar inte flyga mer än 1 mil om dagen.
Blåmesarna får stora kullar, 6-14 ägg är inte ovanligt, men i extrema fall kan dom få upp till 16-17 ägg. Äggen är svagt glänsande vita, med små röda eller bruna prickar. Äggen ruvas i 12- 17 dagar av honan medans hanen skaffar mat till honan. Äggen är inte stora, längden är mellan 14 och 18 mm och bredden 10,7 och 13,5 mm. Äggen väger mellan 0,87 och 1,16 gram. När ungarna har kläckts stannar ungarna i boet i ca 16-22 dygn. 
När ungarna är små och ligger i boet och det inte är någon förälder närvarande så är ungarna alltid i fara. En större hackspett kan vara en farlig fiende. Den hackar sig in i boet eller drar ut en unge som vill ha mat. Under det första året dör så många att det bara är en 4:e del som överlever tills nästa år. Men även dom vuxna har fiender. Sparvhöken dödar upp till 17 % av fåglar som häckar. Förutom sparvhöken kan också tornfalk ta blåmesar som byte i stadsomräden.
Det fanns ca. 1.000.000 par i Sverige år 1999.
Maximal ålder för en blåmes är 12 år.
Blåmesarna bygger gärna bo i holkar, men uppsöker också lediga håligheter i träd och bergssprickor. Boet består av ull, hår och enstaka fjädrar på ett underlag av mossa som endast byggs av honan, ledsagad av hanen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar